Waterpomp
Van motorpompen tot vijverpompen

Pompen

Scroll

Zelf op zoek naar een water- of vijverpomp?

Binnen deze sectie beantwoorden we verschillende vragen die te maken hebben met pompen, welke gebruikt worden om vloeistoffen te verplaatsen.

Waar wordt een pomp voor gebruikt?

Een pomp wordt gebruikt om vloeistof (vaak water) te verplaatsen. Afhankelijk van het te verpompen medium, hoeveelheid vloeistof en de te leveren opvoerhoogte wordt een geschikte pomp gekozen. Naast de keuze van een pomp, zijn ook de besturing en niveauregeling van belang om een juiste werking te garanderen.

Welke soorten pompen zijn er?

Binnen ons assortiment (of op andere plekken in de markt) vind je verschillende soorten pompen, elk voor een andere toepassing. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende soorten pompen en een toelichting in welke omstandigheden je deze inzet.

Pompen

Pedrollo (centrifugaal) pompen

Voor verplaatsing van zuiver water waarbij pompen droog staan opgesteld, zijn Pedrollo centrifugaalpompen ideaal. Centrifugaalpompen (beregeningspompen) zijn te verkrijgen in een zelfaanzuigende en een niet-zelfaanzuigende uitvoering. Een zelfaanzuigende pomp kan lucht verwerken mits het pomphuis gevuld is met water. Wanneer grotere volumes water verpompt moeten worden, kan vaak beter gebruik gemaakt worden van een niet zelfaanzuigende pomp.

Hydrofoorpompen en expansievaten

Pompen worden vaak aan- en uitgeschakeld op basis van druk in het leidingsysteem. Om te voorkomen dat pompen dikwijls starten bij lage waterafname, wordt veelal gebruik gemaakt van expansievaten. Er zijn systemen waarbij de pomp en expansievat als één set verkocht wordt, welke stekkerklaar is inclusief drukregeling. Dit worden de zogenaamde hydrofoorpompen genoemd welke bij Pvc-handel te verkrijgen zijn met diverse typen pompen, groottes en materiaalsoorten van expansievaten.

Balieverkoop

Zelf met een project bezig en mis je nog iets?

Ons magazijn is vandaag geopend van:

Motorpompen

Motorpompen zijn pompen welke door middel van brandstof (benzine of diesel) worden aangedreven. Doorgaans worden deze pompen gebruikt voor het verpompen van water uit bouwputten, bassins en sloten waar geen elektriciteit voor handen is.

Bronpompen

Bronpompen worden gebruikt voor het oppompen van zuiver grondwater.

Dompelpompen

Dompelpompen worden doorgaans toegepast bij het verpompen van licht tot sterk verontreinigd water met een beperkte opvoerhoogte. Dompelpompen worden in de vloeistof geplaatst en zijn verkrijgbaar met verschillende soorten waaiers waaronder de open kanaal, vortex, woelkop, versnijdende en vermalende (vergruizende) waaier.

Handpompen

Handpompen, ook wel kattekoppen genoemd, worden toegepast om lucht uit leidingen te pompen. Deze pompen worden veelal toegepast bij beregeningspompen.

Vijverpompen

Vijverpompen draaien vaak constant en het energieverbruik is daarom doorgaans doorslaggevend in combinatie met de opbrengst. Door de uitstekende verhouding tussen opbrengst en stroomverbruik bieden wij een compleet assortiment Vario vijverpompen van het merk Auga.

Welke manieren zijn er om pompen te besturen?

Een centrifugaalpomp wordt vaak aan- en uitgeschakeld op basis van de druk zodat de pomp niet onnodig schade oploopt vanwege de opwarming. Er zijn verschillende systemen om de pomp te laten schakelen op basis van de druk, zoals de Steadypress. Een van de bekendste methode is de drukschakelaar of pressostaat, welke op basis van druk mechanisch de stroomtoevoer naar de pomp in- of uitschakelt. In combinatie met een drukvat wordt dit ook wel een hydrofoor genoemd.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van elektronische aansturingen van pompen waarbij op basis van druk en flow bepaald wordt of de pomp aan- of uitgeschakeld moet worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Presflo, welke de pomp tegelijkertijd ook beschermt tegen het drooglopen. Bij pompen die langdurig aan staan en waarbij niet continu het volledige vermogen gevraagd wordt, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van besturingen zoals vlotters, welke over een frequentieregelaar beschikken. Dit soort besturingen kunnen significante energiebesparingen realiseren.

Installatie

Voor elk probleem een oplossing!

Verkoop

Verkoop en afhaalbalie

Events

WATR. Tijdelijke watertechniek